دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند
وندران ظلمت شب آب حیاتم دادند
بی خود از شعشعه پرتو ذاتم کردند
باده از جام تجلی صفاتم دادند
چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی
آن شب قدر که این تازه براتم دادند
«انّا انزلناه فى لیلة القدر.. .»
ما آن (قرآن ) را در شب قدر نازل کردیم و تو چه مى دانى شب قدر چیست ؟ شب قدر از هزار ماه بهتر است . فرشتگان و روح در آن شب به اذن پروردگار خود براى تقدیر هر کارى نازل مى شوند . آن شب انباشته از سلامت ، برکت و رحمت تا طلوع صبح است . (سوره قدر)
قدر به معناى اندازه گیرى ، تقدیر و برنامه ریزى و تنظیم امور آمده است.
براساس روایات فراوانى که وارد شده ، در شب قدر امور و سرنوشت افراد براى سال آینده رقم مى خورد . شب زنده دارى و عبادت در این شب موجب آمرزش گناهان خواهد بود .
درآیه 185سوره بقره مى خوانیم که قرآن در ماه رمضان نازل شده است .
در سوره قدر آمده که قرآن در شب قدر نازل شده
بنابراین شب قدر در ماه مبارک رمضان واقع شده است .
در آیه دیگرى از سوره قدر خداوند این شب را بهتر از هزار ماه مى داند«لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْر.»(قدر 2)
منظور از برترى این شب از هزار ماه ، این است که اِحیا و بیدار ماندن و به عبادت پرداختن در این شب ، از عبادت هزار شب بهتر است .
در سوره دخان خداوند این شب را مبارک خوانده و فرمود : «انّا انزلناه فى لیلة مبارکة» (دخان ، 2)
منظور از مبارک بودن این شب است که ظرفیت و گنجایش خیر کثیرى داشته ، چون برکت به معناى خیر کثیر است و قرآن خیر کثیرى بود که در آن شب نازل شده و رحمت و اسعه اى بود که دامنش همه خلق را گرفت در ادامه مى فرماید : «فیها یفرق کل امر حکیم » (4 ، دخان ) که مقصود این است در این شب ، امور و احکام و معارفى که به صورت کلى و اجمالى بر پیامبر(صلى الله علیه وآله)نازل شده بود ، جزئیات آن به صورت تفصیلى بیان مى شود ; البته تفاسیر دیگرى در مورد این آیه وجود دارد ; لکن این معنى صحیح تر به نظر مى رسد .