مصاحبه با قرآن
قسمت دوم
اگه یادتون باشه پیش از این مصاحبه ای را با شما انجام دادم و به دوستانم قول دادم این کار را ادامه دهم فکر می کنم به مناسبت میلاد با سعادت پیامبر اعظم که لیاقت آوردن شما رو داشته است بخش دوم مصاحبه رو به گفتگو در مورد این شخصیت بپردازید
سئوال: می خواستم بدانم پیامبر چه ویژگی داشتند که خداوند قرآن را بر ایشان نازل کرده است؟
او ویژگی های منحصر به فرد داشت که به چند مورد اشاره کرده ام:
«امى بودن» پیامبر عزیز و گرامى(صلى الله علیه وآله) به معناى درس ناخوانده و ناآشنا به خط و نوشته مى باشد،
2. رحمة للعالمین (لَقَدْ جَآءَکُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِکُمْ عَزِیزٌ عَلَیْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِیصٌ عَلَیْکُم بِالْمُؤْمِنِینَ رَءُوفٌ رَّحِیمٌ ); قطعاً براى شما پیامبرى از خودتان آمد که بر او دشوار است شما در رنج بیفتید، به ]هدایت[ شما حریص و نسبت به مؤمنان، دل سوز مهربان است. سوره توبه آیه 128
پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مایه رحمت براى همه مردم جهان، اعم از مؤمن و کافر است،
ببخشید می شه به نمونه ای از رحمت و رحیم بودن پیامبر اکرم اشاره کنید؟
بله بخشی رو خودم اشاره کرده ام بخشی هم به وسیله قرین من عترت آن حضرت بیان شده است:
1. پس به ]برکت [رحمت الهى، با آنان نرم خو ]و پرمهر[ شدى و اگر تندخو و سخت دل بودى قطعاً از پیرامون تو پراکنده مى شدند. پس، از آنان درگذر و برایشان آمرزش بخواه و در کارها با آنان مشورت کن و چون تصمیم گرفتى بر خدا توکل کن، زیرا خداوند توکل کنندگان را دوست مى دارد. سوره آل عمران آیه 159.
در جنگ احد عده اى از جنگ فرار کردندو پیامبر را تنها گذاشتند. بعد از جنگ این عدّه اطراف پیامبر را گرفته و ضمن اظهار پشیمانى تقاضاى عفو و بخشش کردند که خداوند این آیه را فرستاد و پیامبر اکرم با نزول این آیه با آغوش باز، خطاکاران توبه کار را پذیرفت و از آنان درگذشت.
2. پس از فتح مکه، مردم به خاطر ظلم و ستم هایى که به پیامبر کرده بودند، نگران آینده خود بودند و ترس از مقابله پیامبر با آنان، افکار و تصورات مختلفى بر مغز آنان وارد کرده بود. پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) که به مهربانى و عطوفت مشهور بود، عفو عمومى را صادر کرد و فرمود: شما مردم هموطنان بسیار نامناسبى بودید. رسالت مرا تکذیب کردید، مرا از خانه ام بیرون ساختید و با من به نبرد برخاستید، ولى من همه شما را بخشیده و بند بردگى را از پاى شما باز مى کنم و اعلام مى دارم که دنبال زندگى خود بروید، همه شما آزادید.
بعدها در فرهنگ و تاریخ اسلامى از آن مردم ـ که از جمله آنان بنى امیه بودند ـ به «طُلَقاء» یعنى آزادشدگان پیامبر تعبیر مى شد.
3. شخصى از حضرت على(علیه السلام) پرسید: با توجه به سوره انبیا آیه 107 ، چگونه پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) رحمت براى کافران است. خلاصه پاسخ آن حضرت چنین است: «پیامبران پیشین هر گاه مردم را به امرى مى خواندند و مردم اجابت نمى کردند، براى آنان درخواست عذاب مى کردند، اما پیامبراکرم بر مشکلات و ناملایمات کافران صبر کرد و براى آنان تقاضاى عذاب نکرد.
4. آزاد کردن اسیران «هوازن» در جنگ حنین..
5. آزاد کردن دختر حاتم طایى پس از اسارتش در یکى از جنگ ها.
سئوال : چند بار شما به نام این بزرگوار اشاره کردید ؟
- چهار بار با نام محمد (آل عمران ، 144) ، (احزاب ، 40) ، (محمد ، 2) و (فتح ، 29) یک بار هم با نام احمد در سوره (صف ، 6) که قبل از من هم سایر کتاب های آسمانی به نام او اشاره داشته اند آمده است .
«وَ إِذْ قَالَ عِیسَى ابْنُ مَرْیَمَ یَـبَنِى إِسْرَ ءِیلَ إِنِّى رَسُولُ اللَّهِ إِلَیْکُم مُّصَدِّقًا لِّمَا بَیْنَ یَدَىَّ مِنَ التَّوْرَةِ وَ مُبَشِّرَا بِرَسُول یَأْتِى مِن بَعْدِى اسْمُهُ أَحْمَدُ... ; و (یاد کن ) آن گاه که عیسى پسر مریم گفت : اى فرزندان اسرائیل ، من فرستاده خدا به سوى شمایم ، باور دارنده آن چه در پیش من است که تورات است ، و مژده دهنده ام به پیامبرى که پس از من مى آید ، نام او احمد است.
3.خلق و خویی بس شگرف " وانک لعلی خلق عظیم ؛ قلم آیه 4؛ ای پیامبر ! تورا خویی بس شگرف است.
4. نرم خوی ؛ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ» آل عمران: 159؛اى پیامبر! اگر تو فردى سخت دل مىبودى، و شخصیت اخلاقى و روانى تو از رقت و ظرافت و لطف مایه نمىگرفت مردم از پیرامون تو پراکنده می شدند.
پی نوشته ها:
1.تفسیر نمونه؛ جلد 16 ص303 و جلد 2 ص 140
2. فروغ ابدیت جعفر سبحانى ج2، ص 337و ص365
3. احتجاج طبرسی ج 1 ص 602
4. منتهی الآمال شیخ عباس قمی ج1 ص 56.